Legalizacija se često kao pojam poistovećuje sa obavezom kupovine softvera,radi izbegavanja neprijatnosti sa Poreskom upravom. Zaboravlja se, međutim,  na osnovnu prednost korišećnja licenciranog softvera, a to je funkcionalnost i olakšani rad u poznatom okruženju.

„Piratski“ softver, često nepotpun, neažuran i bez adekvatne podrške, odgovoran je za mnoge probleme pri radu sa računarom. Najbolje je i najpovoljnije, u tom slučaju, jeste da na računarima imate legalan softver, pre svega operativni sistem koji ćete kupiti zajedno sa računarom i sve popularniji office 365 paket sa tradicionalnim programima word, excel , powerpoint, outlook.

Legalizacija operativnog sistema za korisnike koji koriste piratske verzije windows-a može se obaviti na dva načina:

 • kupovinom GGK paketa – Get Genuine Kit podrazumeva nabavku konkretne verzije koju želite legalizovati, sadrži medij, nalepnicu i Ugovor o korišćenju licence. Na našem tržištu može se naći u verzijama:

  1. GGK Win 7 Home Basic Win32 SerbLat

  2. GGK Win 7 Pro 32/64bit

  3. GGK Win 8.1 32/64 bit

  4. GGK Win Pro 8.1 32/64 bit

Važno: GGK paketi nemaju pravo downgrade-a, što znači da na računaru morate imati instlarinu isključivo verziju koju ste i nabavili;

 • putem OLP ugovora,za sve one koji imaju 5 ili više takvih konfiguracija. U ovoj vrsti ponude nalazi se samo Win 8.1 PRO legalizacijski paket (uvek je najnovija verzija u ponudi), ali on pruža mogućnost downgrade-a na prethodne verzije Microsoft operativnih sistem. To znači da kupovinom WinPro 8.1 SNGL OLP NL Legalization GetGenuine paketa možete imati na računaru instaliran Win XP PRO, Vista Business, Win 7 ili 8 PRO operativni sistem. Licenca je elektronska, isporučuje se putem mejla, u vidu ugovora, koji ste u obavezi sačuvati uz račun, kao dokaz o posedovanju legalnog softvera. NAPOMENA: operativni sistem legalizovan kroz OLP ugovor tretira se OEM softverom, što znači da je vezan za računari, i ne može se preneti na drugi hardver kad se postojeći rashoduje.

Office pakete možete obezbediti na sledeći način:

 • Office 365 je posebna kategorija, popularno nazvan „kancelarija u oblaku“, i definitivno kao Microsoft proizvod različitih od svih dosadašnjih paketa. Prvi i jedini office do sada, koji se isključivo licencira na jednu godinu i nakon isteka tog perioda produžava. Zašto „oblak“? Pre svega, zbog „online“ servisa, koji su sastavni deo ovog proizvoda. Postoje tri osnovna paketa za business korsinike: Essentials, Business i Business Premium, koji se razliktuju po aplikacijama i servisima koji su u ponudi. Interesantno je da većina korisnika smatra Office 365 kao novu ili posebnu verziju Office-a, ali to je ustvari kombinacija najnovijeg Office paketa sa korišćenjem „online“ usluga. U okviru Office-a 365 na raspolaganju su poznati programi Word, Excel, Powerpoint, kao i usluge deljenja dokumenata (Sharepoint), Link i Exchange e mail servis i e mail adresa, kao i prostor za skladištenje podataka.

 • kupovinom trajne licence „u kutiji“, poznatije kao FPP (Full Package Product) , koja podrazumeva medij za instalaciju, ugovor o korišćnju i nalepnicu. Savet: originalno pakovanje sačuvati. Licenca je prenosiva, što znači da je možete koristiti na drugom komadu hardvera, kad postojeći izadje iz upotrebe; trenutno je u prodaji Office Home and Business 2013.

 • Office putem OLP Ugovora, pod uslovima navedenim i za legalizaciju operativnog sistema, osim što je prenosiva licenca, koja se može instalirati na drugi hardver. Pravo downgrade-a postoji, i u pitanju je elektronska licenca, koja se isporučuje mejlom na adresu korsinika.

 • Office putem OVS Ugovora, što predstavljanje iznajmljivanje Office paketa na period od tri godine, minimalan uslov za sklapanje ugovora je 5 licenci, a u Ugovor moraju biti ukljčeni svi računari koje posedujete u Vašem sistemu,osim onih koji su „line off business“, a to su uglavnom „šalterski „ računari, gde OS služi samo za podizanje aplikacije koje je primarna za rad u takvom okruženju.

Poreska uprava kontroliše posedovanje legalnog softvera, a više o tome možete pronaći na :

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/o-nama/softver.html

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/o-nama/softver/softver.html